Apa Itu Bitcoin dan Beli Bitcoin di Malaysia

Apa Itu Bitcoin ?

Bitcoin adalah matawang digital yang digunakan di internet dan sistem pembayaran digital yang pantas. Ia boleh dihantar dari satu individu kepada individu lain melalui website di internet tanpa melalui bank (seperti p2p) . Ini bermakna kos penghantaran wang adalah lebih mudah, cepat dan murah.

Matawang digital tunggal ini boleh digunakan di seluruh dunia oleh sesiapa saja tanpa perlu tertakluk kepada sebarang jenis matawang dunia. Matawang ini juga tidak boleh dibekukan kerana ia tidak melalui mana-mana bank.

Bagaimana Bitcoin Bermula ?

Matawang ini dicipta oleh seorang yang hanya dikenali dengan nama Satoshi Nakamoto yang dipercayai berbangsa Jepun. Ada yang menyatakan Satoshi Nakamoto adalah satu watak yang tidak wujud sebenarnya. Watak ini diwujudkan untuk melindungi individu atau kumpulan sebenar yang mewujudkan matawang ini.

** BELI BITCOIN DENGAN Coinhako **

Bagaimana Mendapatkan Bitcoin ?

Bitcoin ini boleh dicipta melalui satu aplikasi yang dipanggil Bitcoin Miner. Dengan membuat ‘kerja’ di situ anda akan diberikan Bitcoin. Kerja bermaksud membuat aktiviti teknikal yang memakan masa.

Bagaimana Bitcoin disimpan ?

Bitcoin disimpan dalam Bitcoin Wallet, website seperti bank online atau paypal yang biasa anda gunakan. Anda juga boleh gunakan Bitcoin Wallet ini untuk menghantar dan menerima duit. Penghantaran dan penerimaan adalah berdasarkan kepada alamat email dan password anda.

Apa Yang Boleh Dibeli dengan Bitcoin ?

Kebanyakkan kedai-kedai online di internet sudah mula untuk menerima pembayaran melalui Bitcoin. Buat masa ini anda boleh membeli games, t-shirt, alat musik, alat mainan, ebook dan jutaan barangan lain.

Berapa Nilaian Bitcoin ?

Nilai Bitcoin buat masa ini belum lagi stabil. Ia pernah turun serendah USD 2 dan pernah naik setinggi USD 6. Harga semasa Bitcoin adalah USD 14.00 (RM53). Trend semasa menunjukkan matawang ini akan menjadi stabil dalam tempoh masa beberapa tahun lagi.

Persoalan paling utama di sini, Adakah Bitcoin bakal mengubah kewangan dunia sepertimana internet / email mengubah industri penerbitan ?

** BELI BITCOIN DENGAN Coinhako **

Leave a comment

16 − 6 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.